kulinarnie i niedrogo

Home Forums Hyde Park kulinarnie i niedrogo

Ten temat zawiera 11 odpowiedzi, ma $s, i został ostatnio zaktualizowany przez szkocki szkocki 5 lata, 12 miesiące temu.

Przeglądają 12 wpisy - 1 przez 12 (z 12 w sumie)
  • Autor
    Posts
  • #1317
    tomasz-oval
    tomasz-oval
    Participant

    Witam

    Proponuję temat o niedrogich przepisach kulinarnych :)
    Postanawiając ograniczyć wydatki zacząłem od szlabanu na jedzenie na mieście/w pracy bo dotąd codziennie kupowałem lunch w pracowym bufecie a na kolacje albo kupowałem take-away albo gotowe żarcie w sainsbury’s local. Od 2 miesięcy nabawiłem się codziennej rutyny – gotuję codziennie i naprawdę czuć różnice zarówno w portfelu jak i w luźniejszych spodniach.

    Wrzucajcie przepisy na niedrogie drugie śniadania, lunche, snacki czy przekąski. Podsuńcie pomysły :)

    Ja zacznę od mojej wersji Spaghetti Aglo e Olio :)
    (od razu mówię, że różni się od oryginalnej receptury więc nie wyrzucajcie błędów ;P

    makaron

    Po pierwsze jest bardzo smaczne i sycące a przygotowanie zajmuje dosłownie 8 minut. Można zabrać do pracy na lunch, odgrzać na śniadanie. Można dodać więcej składników jeżeli ktoś preferuje i dzięki takiej bazie zrobić zupełnie inne danie. Sama baza kosztuje dosłownie kilkanaście pensów na porcję.

    1. Gotujemy makaron ale nie rozgotujemy – musi być twardy. Przyprawiamy solą i pieprzem po odcedzeniu.
    2. Rozgrzewamy (porządnie!) oliwę z oliwek na patelni. Wrzucamy na gorącą oliwę zduszone dwa ząbki czosnku, odrobinę cebulki. Dosłownie po chwili, kiedy zmięknie wrzucamy na patelnię makaron i dobrze mieszamy. Na sam koniec, tuż przed zdjęciem makaronu z patelni dodajemy posiekaną pietruszkę, 2-3 liście bazylii (może być suszona) i 2-3 przekrojone na pół pomidorki koktailowe. Jeżeli wolicie ostrzej – kilka płatków papryczki chilli.

    • Ten temat został zmodyfikowany 9 lata, 9 miesiące temu przez tomasz-oval tomasz-oval.
    #1321
    szkocki
    szkocki
    Key Master

    Tego typu rutyny robią więcej dobrego niż możemy przypuszczać.
    Ja nie jestem zbyt dobrym kucharzem a z tego typu szybkich i tanich przepisów mogę polecić fajne chlebek, który może też być od biedy ciastem do pizzy. Wystarczy wymieszać pół na pół self raising flour z naturalnym jogurtem, dodać szczyptę soli, zagnieść cały czas podsypując mąką i rozciągnąć/rozwałkować na papierze do pieczenia. Przed wstawieniem do pieca trzeba jeszcze posmarować – np. sosem pomidorowym albo oliwką z czosnkiem i oregano. Super sprawa na domówki albo wieczór przed tv

    #1330
    admin
    admin
    Key Master

    Az sie zrobilem glodny o 1 w nocy ;)

    To ja dodaje Kluski Na Wodzie Kladzione mojej mamy :)
    Bardzo sycace, latwe i szybkie do zrobienia. W sam raz gdy w lodowce pustki :)

    1 jajko, zwykla maka i woda (sypiemy na oko). Mieszamy wszystko w misce az nabierze jednolitej konsystencji, wrzucamy male porcje lyzeczka do herbaty na goraca i osolona wode i gotujemy kilka minut. Ja najbardziej lubie oprószyć szczypiorem i dodać pomidory ale można dodać cebulkę z boczkiem albo na słodko – z jogurtem i owocami

    #1348
    szkocki
    szkocki
    Key Master

    Fajny temat :) Sam chciałem założyć podobny.

    Pamiętajmy o warzywach :) Źródło witamin, minerałów i pełne innych wartości odżywczych.
    Jeżeli mówimy o aspektach ekonomicznych – zupy. Super sprawa, zwłaszcza jesienią i zimą, przygotowanie takiego dania kosztuje mniej niż tradycyjny schaboszczak z ziemniakami ;) Innym zamiennikiem mięsa są lentilsy – można z nich robić np. kotlety mielone (w dokłanie taki sam sposób jak z mięsa mielonego – wystarczy tylko ugotować lentilsy i zmielić w blenderze).

    #1442
    oli
    oli
    Participant

    ja Polecam kawę mrożoną na upały. Do blendera wrzucam lód, mleko, wsypuję kawę rozpuszczalną i cukier waniliowy. BZZZZZZZZZZZZ i kawa gotowa :)

    Nic nie kosztuje a smakuje jak frapuczino z Nero czy innego Starbucksa

    #1765
    admin
    admin
    Key Master

    Pizza Margarita – ?3 (6 porcji)

    tania domowa pizza w UK

    (ceny z Tesco)
    *500g mąki (ok 26p)
    *saszetka drożdży (80p)
    *łyżka oliwy, troszkę soli, troszkę oregano, 2 ząbki czosnku (max 10p)
    *puszka pomidorów (34p)
    *200g sera żółtego (?1,5)
    —————————
    ?3.00

    Zmieszać mąkę z drożdżami, dodać sól (po zmieszaniu), potem oliwę i wodę aby uzyskać miękką ale zwartą masę i ugniatać aż będzie jednolita. Pozostawić oprószona mąką i przykrytą suchą ścierką w ciepłym miejscu aby kulka urosła podwójnie.

    W międzyczasie poćwiartkować pomidorki z puszki, przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i oregano.

    Rozciągnąć ciasto, przełożyć na posmarowaną odrobiną oliwy blachę, posmarować sosem, oprószyć serem i wstawić do nagrzanego pieca (190*) na 10-12 minut

    Pyszna i zdrowa (bez chemii z mrożonek np z icelanda) pizza margarita dla całej rodziny za 3 funciaki

    • Ta odpowiedź została zmodyfikowana 9 lata, 5 miesiące temu przez admin admin.
    #1768
    Adela
    Adela
    Participant

    wow, wygląda smakowicie ale czy naprawdę 6 porcji? tzn wystarczyłaby taka pizza np na obiad dla 3 osób?

    #1807

    Andrex
    Participant

    Curry Dhal z ryżem ok ?3 (4-5 porcji)

    Bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze tanie jak barszcz :)

    *łyżeczka zmielonego imbiru
    *łyżeczka curry
    *łyżeczka kminku
    *220g czerwonych lentilsów
    *2 pomidorki
    *łyżeczka oliwy
    *1 cebula
    *2 ziemniaki
    *2 ząbki czosnku
    *400g puszka chickpeas
    *szczypta soli/pieprzu

    1. Zagotuj pół litra wody; dodaj imbir, kminek, lentilsy, sól, podgotuj 20 min.
    2. Podsmaż cebulkę i obgotowane ziemniaki 5-10 minut, dodaj chickpeas, czosnek, pomidorki i proszek curry. Podduś parę minut
    4. Wymieszaj wszystko na patelni i podaj z ryżem

    #1873
    Adela
    Adela
    Participant

    adminie, próbowałam Twojej receptury na pizzę – wychodzi bardzo smaczna, ciasto sycące – takie domowe. Do placka dodałam to co znalazłam akurat w lodówce (nie chciało mi się dzisiaj wychodzić z domu) – resztkę sosu bolognese, cebulkę, pół papryki i 3 pieczarki. Całość nie kosztowała więcej niż L2 :) mój chłop pałaszował jak szalony ;)

    Coś ode mnie: Zapiekanka farmerska

    Zapiekanka

    1. Mięso mielone (250gr) ?1.5
    2. Ziemniaki (pół kilograma) ?0.50
    3. 2 marchewki ?0.30
    4. pół cebulki + ząbek czosnku ?0.10
    5. pół kostki rosołowej ?0.05
    6. groszek (pół puszki) ?0.15
    7. kukurydza (pół puszki) ?0.10
    8. łyżka przecieru pomidorowego (np z tubki) ?0.05

    razem ?2.75, z czego porcja w naszym przypadku starcza na dwa obiady (zapiekanka odsmażona dzień po smakuje jeszcze lepiej) - ?1.40 / porcja na dwie osoby :)

    Marchewkę zetrzeć, podsmażyć z cebulką i czosnkiem, zalać bulionem z groszkiem i kukurydzą, dodać mięso i poddusić na wolnym ogniu, dodać przecier. Przyprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć ziemniaczkami, uprzednio ugotowanymi i ugniecionymi na puree. Wstawić do pieca na 30-45 minut. Porcja w zupełności wystarczy na 4 osoby (my we dwójkę jemy na dwa razy)

    #1928

    zadluzona
    Participant

    Zamierzam rozgościć się na forum :) Bardzo fajny temat.

    Jeżeli chodzi o oszczędzanie w kuchni to polecam gotować tak aby starczyło i na stół i do zamrażarki :) Przygotowując sosy, potrawki, kotlety czy paszteciki zawsze robię więcej i nadmiar zamrażam – jak znalazł na dzień kiedy nie ma czasu na gotowanie i wychodzi też taniej robić większe zakupy.

    Raz w miesiącu jeżdżę też ze znajomymi na targ. Świeże mięso i ryby kosztują tam dużo taniej niż w supermarkecie. Porcjuję i zamrażam :)

    Przepis ode mnie (ceny na oko z Tesco):

    Spagetti z boczkiem – cena za 2 porcję L1.60:

    - pół paczki makaronu spaghetti 10p (zagotować, odlać nieco wody po gotowaniu)
    - łyżeczka oliwy 2p (na patelnię)
    - 100g boczku 70p (podsmażyć razem z cebulką i czosnkiem)
    - cebulka 5p
    - ząbek czosnku 3p
    - 2 puszki pomidorów 55p (dodać i zmniejszyć ogień pod patelnią i dusić 15 min)
    - łyżka słodkiej papryki 10p (dodać)
    - szczypta pietruszki 5p (dodać pod sam koniec)
    - wymieszać z ugotowanym makaronem i wodą (3-4 łyżki) po jego gotowaniu. poddusić jeszcze kilka minuy
    + ewentualnie odrobinę żółtego sera do posypania

    smacznego :)

    #2571
    Adela
    Adela
    Participant

    najtańsze potrawy to takie, które wykonuje się tylko z rzeczy będących już w domu, bez kupowania nowych :) Jedzenie niekiedy zalega w lodówce i szafkach tylko się psując, raz na jakiś czas warto je jakoś kreatywnie wykorzystać

    #2637
    szkocki
    szkocki
    Key Master

    Soczysty kurczak w pomidorowym sosie z ryżem porcja za ok ?2

    1 pierś z kurczaka (?3,5 za 4 w Lidlu) – 97p
    porcja ryżu – 20p
    2 ząbki czosnku – 10p
    1/2 czerwonej cebuli – 5p
    1/2 zielonej cukinii – 30p
    przyprawy – niech będzie i 5p
    1/2 kartonika passaty lub 1/5 tubki przecieru pomidorowego rozmieszanego z wodą
    kolba słodkiej kukurydzy – 40p

    Kroimy kurczaka w podłużne, średniej grubości paski. Rozgrzewamy w rogu patelni łyżkę oliwy z oliwek albo oleju i gdy temperatura będzie już dobra wrzucamy tam rozgnieciony czosnek a na suchej części patelni układamy kurczaka. Przyprawiamy bazylią, pieprzem, solą, czym tam jeszcze lubimy. Grilujemy chwilę i odwracamy na drugą stronę. Po kilku minutach mieszamy z oliwą, dodajemy cebulkę i cukinię, zalewamy passatą lub rozcieńczonym przecierem i skręcamy gaz. Od czasu do czasu mieszając (potrząsając patelnią) zostawiamy to na kuchence do momentu wyparowania wody, aż sos będzie gęsty, kleisty i oblepi kawałki kurczaka. Podajemy z ryżem i gotowaną/grillowaną kukurydzą, palce lizać. Wszystkich, którzy jedzą oczyma uprzedzam, że foto znalezione w internecie nie przedstawia dokładnie tej potrawy, ale bardzo ją przypomina. Do sosu/potrawki można dodać zamiast cukinii coś innego

Przeglądają 12 wpisy - 1 przez 12 (z 12 w sumie)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.