kulinarnie i niedrogo
Ten temat zawiera 11 odpowiedzi, ma $s, i został ostatnio zaktualizowany przez szkocki 5 lata, 12 miesiące temu.
-
AutorPosts
-
Lipiec 8, 2014 o 22:03 #1317
Witam
Proponuję temat o niedrogich przepisach kulinarnych :)
Postanawiając ograniczyć wydatki zacząłem od szlabanu na jedzenie na mieście/w pracy bo dotąd codziennie kupowałem lunch w pracowym bufecie a na kolacje albo kupowałem take-away albo gotowe żarcie w sainsbury’s local. Od 2 miesięcy nabawiłem się codziennej rutyny – gotuję codziennie i naprawdę czuć różnice zarówno w portfelu jak i w luźniejszych spodniach.Wrzucajcie przepisy na niedrogie drugie śniadania, lunche, snacki czy przekąski. Podsuńcie pomysły :)
Ja zacznę od mojej wersji Spaghetti Aglo e Olio :)
(od razu mówię, że różni się od oryginalnej receptury więc nie wyrzucajcie błędów ;PPo pierwsze jest bardzo smaczne i sycące a przygotowanie zajmuje dosłownie 8 minut. Można zabrać do pracy na lunch, odgrzać na śniadanie. Można dodać więcej składników jeżeli ktoś preferuje i dzięki takiej bazie zrobić zupełnie inne danie. Sama baza kosztuje dosłownie kilkanaście pensów na porcję.
1. Gotujemy makaron ale nie rozgotujemy – musi być twardy. Przyprawiamy solą i pieprzem po odcedzeniu.
2. Rozgrzewamy (porządnie!) oliwę z oliwek na patelni. Wrzucamy na gorącą oliwę zduszone dwa ząbki czosnku, odrobinę cebulki. Dosłownie po chwili, kiedy zmięknie wrzucamy na patelnię makaron i dobrze mieszamy. Na sam koniec, tuż przed zdjęciem makaronu z patelni dodajemy posiekaną pietruszkę, 2-3 liście bazylii (może być suszona) i 2-3 przekrojone na pół pomidorki koktailowe. Jeżeli wolicie ostrzej – kilka płatków papryczki chilli.- Ten temat został zmodyfikowany 9 lata, 9 miesiące temu przez tomasz-oval.
Lipiec 8, 2014 o 22:51 #1321Tego typu rutyny robią więcej dobrego niż możemy przypuszczać.
Ja nie jestem zbyt dobrym kucharzem a z tego typu szybkich i tanich przepisów mogę polecić fajne chlebek, który może też być od biedy ciastem do pizzy. Wystarczy wymieszać pół na pół self raising flour z naturalnym jogurtem, dodać szczyptę soli, zagnieść cały czas podsypując mąką i rozciągnąć/rozwałkować na papierze do pieczenia. Przed wstawieniem do pieca trzeba jeszcze posmarować – np. sosem pomidorowym albo oliwką z czosnkiem i oregano. Super sprawa na domówki albo wieczór przed tvLipiec 9, 2014 o 01:18 #1330Az sie zrobilem glodny o 1 w nocy ;)
To ja dodaje Kluski Na Wodzie Kladzione mojej mamy :)
Bardzo sycace, latwe i szybkie do zrobienia. W sam raz gdy w lodowce pustki :)
1 jajko, zwykla maka i woda (sypiemy na oko). Mieszamy wszystko w misce az nabierze jednolitej konsystencji, wrzucamy male porcje lyzeczka do herbaty na goraca i osolona wode i gotujemy kilka minut. Ja najbardziej lubie oprószyć szczypiorem i dodać pomidory ale można dodać cebulkę z boczkiem albo na słodko – z jogurtem i owocami
Lipiec 10, 2014 o 23:00 #1348Fajny temat :) Sam chciałem założyć podobny.
Pamiętajmy o warzywach :) Źródło witamin, minerałów i pełne innych wartości odżywczych.
Jeżeli mówimy o aspektach ekonomicznych – zupy. Super sprawa, zwłaszcza jesienią i zimą, przygotowanie takiego dania kosztuje mniej niż tradycyjny schaboszczak z ziemniakami ;) Innym zamiennikiem mięsa są lentilsy – można z nich robić np. kotlety mielone (w dokłanie taki sam sposób jak z mięsa mielonego – wystarczy tylko ugotować lentilsy i zmielić w blenderze).Lipiec 20, 2014 o 14:08 #1442ja Polecam kawę mrożoną na upały. Do blendera wrzucam lód, mleko, wsypuję kawę rozpuszczalną i cukier waniliowy. BZZZZZZZZZZZZ i kawa gotowa :)
Nic nie kosztuje a smakuje jak frapuczino z Nero czy innego Starbucksa
Listopad 2, 2014 o 10:27 #1765Pizza Margarita – ?3 (6 porcji)
(ceny z Tesco)
*500g mąki (ok 26p)
*saszetka drożdży (80p)
*łyżka oliwy, troszkę soli, troszkę oregano, 2 ząbki czosnku (max 10p)
*puszka pomidorów (34p)
*200g sera żółtego (?1,5)
—————————
?3.00Zmieszać mąkę z drożdżami, dodać sól (po zmieszaniu), potem oliwę i wodę aby uzyskać miękką ale zwartą masę i ugniatać aż będzie jednolita. Pozostawić oprószona mąką i przykrytą suchą ścierką w ciepłym miejscu aby kulka urosła podwójnie.
W międzyczasie poćwiartkować pomidorki z puszki, przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i oregano.
Rozciągnąć ciasto, przełożyć na posmarowaną odrobiną oliwy blachę, posmarować sosem, oprószyć serem i wstawić do nagrzanego pieca (190*) na 10-12 minut
Pyszna i zdrowa (bez chemii z mrożonek np z icelanda) pizza margarita dla całej rodziny za 3 funciaki
- Ta odpowiedź została zmodyfikowana 9 lata, 5 miesiące temu przez admin.
Listopad 2, 2014 o 11:05 #1768wow, wygląda smakowicie ale czy naprawdę 6 porcji? tzn wystarczyłaby taka pizza np na obiad dla 3 osób?
Luty 1, 2015 o 09:15 #1807Curry Dhal z ryżem ok ?3 (4-5 porcji)
Bardzo łatwe w przygotowaniu i co najważniejsze tanie jak barszcz :)
*łyżeczka zmielonego imbiru
*łyżeczka curry
*łyżeczka kminku
*220g czerwonych lentilsów
*2 pomidorki
*łyżeczka oliwy
*1 cebula
*2 ziemniaki
*2 ząbki czosnku
*400g puszka chickpeas
*szczypta soli/pieprzu1. Zagotuj pół litra wody; dodaj imbir, kminek, lentilsy, sól, podgotuj 20 min.
2. Podsmaż cebulkę i obgotowane ziemniaki 5-10 minut, dodaj chickpeas, czosnek, pomidorki i proszek curry. Podduś parę minut
4. Wymieszaj wszystko na patelni i podaj z ryżemLuty 7, 2015 o 22:09 #1873adminie, próbowałam Twojej receptury na pizzę – wychodzi bardzo smaczna, ciasto sycące – takie domowe. Do placka dodałam to co znalazłam akurat w lodówce (nie chciało mi się dzisiaj wychodzić z domu) – resztkę sosu bolognese, cebulkę, pół papryki i 3 pieczarki. Całość nie kosztowała więcej niż L2 :) mój chłop pałaszował jak szalony ;)
Coś ode mnie: Zapiekanka farmerska
1. Mięso mielone (250gr) ?1.5
2. Ziemniaki (pół kilograma) ?0.50
3. 2 marchewki ?0.30
4. pół cebulki + ząbek czosnku ?0.10
5. pół kostki rosołowej ?0.05
6. groszek (pół puszki) ?0.15
7. kukurydza (pół puszki) ?0.10
8. łyżka przecieru pomidorowego (np z tubki) ?0.05razem ?2.75, z czego porcja w naszym przypadku starcza na dwa obiady (zapiekanka odsmażona dzień po smakuje jeszcze lepiej) - ?1.40 / porcja na dwie osoby :)
Marchewkę zetrzeć, podsmażyć z cebulką i czosnkiem, zalać bulionem z groszkiem i kukurydzą, dodać mięso i poddusić na wolnym ogniu, dodać przecier. Przyprawić do smaku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć ziemniaczkami, uprzednio ugotowanymi i ugniecionymi na puree. Wstawić do pieca na 30-45 minut. Porcja w zupełności wystarczy na 4 osoby (my we dwójkę jemy na dwa razy)
Luty 15, 2015 o 20:02 #1928Zamierzam rozgościć się na forum :) Bardzo fajny temat.
Jeżeli chodzi o oszczędzanie w kuchni to polecam gotować tak aby starczyło i na stół i do zamrażarki :) Przygotowując sosy, potrawki, kotlety czy paszteciki zawsze robię więcej i nadmiar zamrażam – jak znalazł na dzień kiedy nie ma czasu na gotowanie i wychodzi też taniej robić większe zakupy.
Raz w miesiącu jeżdżę też ze znajomymi na targ. Świeże mięso i ryby kosztują tam dużo taniej niż w supermarkecie. Porcjuję i zamrażam :)
Przepis ode mnie (ceny na oko z Tesco):
Spagetti z boczkiem – cena za 2 porcję L1.60:
- pół paczki makaronu spaghetti 10p (zagotować, odlać nieco wody po gotowaniu)
- łyżeczka oliwy 2p (na patelnię)
- 100g boczku 70p (podsmażyć razem z cebulką i czosnkiem)
- cebulka 5p
- ząbek czosnku 3p
- 2 puszki pomidorów 55p (dodać i zmniejszyć ogień pod patelnią i dusić 15 min)
- łyżka słodkiej papryki 10p (dodać)
- szczypta pietruszki 5p (dodać pod sam koniec)
- wymieszać z ugotowanym makaronem i wodą (3-4 łyżki) po jego gotowaniu. poddusić jeszcze kilka minuy
+ ewentualnie odrobinę żółtego sera do posypaniasmacznego :)
Listopad 12, 2017 o 13:43 #2571najtańsze potrawy to takie, które wykonuje się tylko z rzeczy będących już w domu, bez kupowania nowych :) Jedzenie niekiedy zalega w lodówce i szafkach tylko się psując, raz na jakiś czas warto je jakoś kreatywnie wykorzystać
Maj 2, 2018 o 12:23 #2637Soczysty kurczak w pomidorowym sosie z ryżem porcja za ok ?2
1 pierś z kurczaka (?3,5 za 4 w Lidlu) – 97p
porcja ryżu – 20p
2 ząbki czosnku – 10p
1/2 czerwonej cebuli – 5p
1/2 zielonej cukinii – 30p
przyprawy – niech będzie i 5p
1/2 kartonika passaty lub 1/5 tubki przecieru pomidorowego rozmieszanego z wodą
kolba słodkiej kukurydzy – 40pKroimy kurczaka w podłużne, średniej grubości paski. Rozgrzewamy w rogu patelni łyżkę oliwy z oliwek albo oleju i gdy temperatura będzie już dobra wrzucamy tam rozgnieciony czosnek a na suchej części patelni układamy kurczaka. Przyprawiamy bazylią, pieprzem, solą, czym tam jeszcze lubimy. Grilujemy chwilę i odwracamy na drugą stronę. Po kilku minutach mieszamy z oliwą, dodajemy cebulkę i cukinię, zalewamy passatą lub rozcieńczonym przecierem i skręcamy gaz. Od czasu do czasu mieszając (potrząsając patelnią) zostawiamy to na kuchence do momentu wyparowania wody, aż sos będzie gęsty, kleisty i oblepi kawałki kurczaka. Podajemy z ryżem i gotowaną/grillowaną kukurydzą, palce lizać. Wszystkich, którzy jedzą oczyma uprzedzam, że foto znalezione w internecie nie przedstawia dokładnie tej potrawy, ale bardzo ją przypomina. Do sosu/potrawki można dodać zamiast cukinii coś innego
-
AutorPosts
Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.